Sequana rendszerek

A Sequana X1000 egy extrém módon de rugalmasan skálázódó HPC megoldás. Úgy terveztük, hogy támogassa a különböző típusú és generációjú compute node-okat, legyenek azok felvértezve hagyományos processzorokkal vagy grafikai gyorsítókkal. A rendszer akár 100 000 node-ból álló exascale megoldás is gyorsan és egyszerűen kiépíthető.

A Sequana X1000 moduláris architektúrája úgy lett kialakítva, hogy a számítási erőforrások független „sejtekben” (modulokban) összpontosuljanak. Minden ilyen sejt szorosan integrálja a:

  • Compute node-okat;
  • Interconnect kapcsolókat;
  • Redundáns tápegységeket;
  • Redundáns vízhűtéses hőcserélőket;
  • Két node-ból álló, redundáns menedzsment node-ot;

A Sequana X1000 sejt 3 szekrényből áll: a két oldalsó szekrény tartalmazza a számítási csomópontokat, a központi szekrény tartalmazza az interconnect switcheket.

Minden számítási modul rendelkezhet akár:

  • 288 db. egyenként 2 db. Intel Xeon Broadwell-EP CPU socket-tel rendelkező számítási csomóponttal;
  • vagy 288 db. egyenként 2 db. Intel Xeon SkyLake socket-tel rendelkező számítási csomóponttal;
  • vagy 288 db. egyenként 1 db. Intel Knights Landing socket-tel rendelkező számítási csomópontottal;
  • vagy 96 db. egyenként 2 db. Intel Xeon Broadwell-EP vagy Intel Xeon SkyLake + nVidia GPU Pascal socket-tel rendelkező számítási csomóponttal;

A központi szekrényben található Interconnect komponensek alkotják az L1 és L2 szintű non-blocking fat-tree hálózati topológiát. Itt 288 db. külső port áll rendelkezésre az egyes sejtek a rendszer többi részével történő összekapcsolására különböző hálózati topológiák szerint (Fat-tree, All-to-all vagy egyéb közvetlenül kapcsolódó). A rendszerhez további különböző külső komponensek (pl. I/O gateway, Service node, stb.) csatlakoztathatóak az L1-es szintű kapcsolókon keresztül.

A Sequana X1000 sejtek komponenseinek a hűtését az Atos közvetlen vízhűtéses megoldása (Direc Liquid Cooling, avagy DLC) biztosítja. A bevált DLC technológiát több éves tapasztalattal használjuk a bullx B700 DLC blade alapú HPC rendszereknél. A technológia előnye, hogy a komponenseket (konfigurációtól függően) akár 40 fokos meleg vízzel is lehet hűteni, aminek köszönhetően a DLC technológia használata minimalizálja a teljes rendszer energiaigényét.

Az egyszerű karbantartás és szervizelhetőség érdekében, a Sequana X1000 minden komponense (számítási csomópontok, interconnect kapcsolók, tápegységek, hőcserélők, … stb.) üzem közben cserélhetők. A Compute node-okban a processzorokat és a memória modulokat a cold-plate eltávolítása nélkül lehet cseréni. A Sequana X1000 moduljainak a karbantartása ugyanolyan egyszerű, mint bármely léghűtéses rendszerkomponensé.

További információk az Atos extreme computing megoldásairól: http://www.bull.com/extreme_computing